29 Ocak 2014 Çarşamba

Didim İli Hakkında bilgi




Genel;
Didim; Aydın ili sınırlarında, mavi ile yeşilin iç içe geçtiği, şirin ve sürekli gelişmekte olan bir tatil merkezi ve sahil beldesidir. Kültürü, tarihi, doğal güzellikleri, eğlenceyi ve ılıman Akdeniz iklimini bünyesinde barındırmaktadır. Özellikle son 15 yılda, yerli ve yabancı turistler tarafından keşfedilen bakir koyları, meşhur Altınkum plajı, kumsal ve koylarla çevrili mavi bayraklı denizi, tarihi kültürel zenginlikleri (Apollon Tapınağı, Kutsal Yol, Milet ve Priene Antik Kentleri) ile yoğun olarak ziyaret edilen turistik bir çekim merkezi olmuştur.
Altınkum, Didim merkezden 1.5km uzaklıkta olan sahil ve sayfiye bölgesidir. Akbük ise 20km. mesafededir.
1955 depreminden sonra, önceleri halk arasında ”HİSAR” olarak da adlandırılan YORAN, devlet tarafından yaptırılan afet evlerine taşındıktan sonra ”YENİHİSAR” adını almıştır.
Mayıs 1990 tarihine kadar bölge, Söke ilçesinin bir parçası  iken bu tarihte yayınlanan bir kanunla, Yenihisar kasabası merkez olmak üzere Akbük, Akyeniköy beldeleri ile Batıköy, Denizköy, Yalıköy, Balat köyü ve Milas ilçesinden alınan Akköy ile birleştirilmek suretiyle ilçe olmuştur. 1999 yılında ilçenin ismi Didim olarak değiştirilmiştir.
Günümüzde, özellikle yaz aylarında çok sayıda yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Didim-Altınkumda, ilçenin sahip olduğu doğal ve kültürel mirasın, sonraki nesillere bir değer olarak aktarılabilmesi için, korunması ve geliştirilmesi bir zorunluluk halini almıştır.
Coğrafya;
Didim; Aydın iline bağlı bir ilçedir. Doğuda Muğla il sınırı, Güllük Körfezi ve Akbük Koyu, batıda ve güneyde Ege Denizi, kuzeyde Bafa Gölü ve Menderes Nehri ile sınırlanmış bir yarımada şeklindedir. Coğrafi konum olarak; Bodrum ve Kuşadası’nın arasında yer almaktadır.
Yüzölçüm-Nüfus-Demografi;
Yüzölçümü yaklaşık 400km² dir. 2010 yılı Nüfus Sayımı sonuçlarına göre 55.130 kişinin yaşadığı ilçeye bağlı, 3 belediye ve 5 köy bulunmaktadır.
Günümüzde yerleşik nüfusu yaklaşık 60.000 civarında olup, yaz aylarında bu rakam 150.000 – 200.000 e kadar çıkmaktadır.
Didim ve çevresi; karma bir mozaik özelliğe sahip olup, Türkiye’nin hemen tüm illerinden gelmiş ve burada yerleşik olarak yaşayan aile-bireylere rastlamak mümkündür.
İngiliz ağırlıklı olmak üzere, farklı Avrupa ülkelerinin vatandaşlarıda Didim ve çevresinde yerleşik olarak yaşamaktadırlar.
Son dönemde; Avrupa ülkelerinde yaşayan gurbetçilerin yazlık ev ve emeklilik sonrası dönemde yerleşik yaşam için öncelikli tercih ettiği, gözde bir bölge olmuştur.
İklim;
Didim; Ege bölgesinde yer almasına rağmen, tipik Akdeniz iklimi özelliklerine sahiptir.
Akdeniz ikliminin etkili olduğu beldede; yazlar sıcak ve kurak, kış ayları ise ılıman ve yağışlıdır. Yaz aylarında denizden karaya esen rüzgârlar bölgeyi serin tutar ve ferahlatır.
Bununla beraber, özellikle Akbük çevresindeki yüksek oksijen oranı ve yerleşim genelindeki düşük nem oranı ile doktorlar tarafından, özellikle solunum rahatsızlıkları olanlara,  yaz-kış yaşanılabilinir bir yer olarak tavsiye edilmektedir.
Didim’in iklimsel özellikleri nedeniyle; bölgede turizm sezonu erken açılır ve geç kapanır. Yabancı turistler Nisan ayından itibaren, yerli turistler ise Haziran ve Temmuz aylarında bölgeye gelmeye başlar.
Ulaşım;
Türkiye’nin her yerinden Didim’e karayolu ile ulaşım imkânı mevcuttur. Ancak uzak illerden ve yurtdışından gelenler uçak + karayolu yolculuğu ile gelmeyi tercih etmektedirler.
Didim yaklaşık olarak; Aydın’a 100km, İzmir’e 170km, Bodrum’a 120km, Kuşadası’na 75km, Söke’ye 50km, İzmir Adnan Menderes Havaalanı’na 145km, Bodrum Milas Havalimanı’na 85km mesafededir.
Ekonomi; 
İlçe ekonomisi günümüzde ağırlıklı olarak turizme dayalıdır. Bölgede düşük yoğunluklu olarak tarım ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yaygındır.
Yıllar boyunca, yazlık ev ve site kooperatifçiliğinin yaygın olduğu, 2006 yılında Turizmde Öncelikli Kalkındırma Projesi kapsamına alınan ilçemizde, yabancılara tanınan gayrimenkul edinme serbestisini müteakiben, inşaat sektörüne yapılan yatırımlar ve hızlı gelişim sonucu, son 10 yılda 15.000 civarında mülk, yerli ve yabancı turistlere satılmıştır.
Bölgede; İnşaat, Gayrimenkul edinimi ve Turizm gelirlerinin artması, ilçe ekonomisine ve gelişimine büyük katkı sağlamış olup Didim ve çevresini; tatilciler, mülk sahibi olmak isteyenler ve yatırımcılar için çok cazip bir konuma getirmiştir.
2005 de aktive olan 3.000 kişi kapasiteli Aqua Park, 2009 da inşaatı biten ve faaliyete geçen Doğuş Grup yatırımı olan D-MARİN, 2010 da Akbük-Bozbük’te faaliyete geçen İspanyol-Türk yatırımı Club La Costa tatil köyü, 5 yıldızlı Büyük Anadolu Oteli, Palm Wings, Venosa konaklama tesisleri, Burger King, Mc Donalds, Sultanahmet Köftecisi gibi bilinen markaların açtığı dükkânlar; bölgenin cazibesine ve ekonomik gelişimine örnek gösterilebilecek yatırımlardır.

APOLLON TAPINAĞI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder